Hva skjer i Brodalen? – Den lille bygda som fikk flere hundre klatrere til å flytte dit

Norge går mot en framtid der en aldrende befolkning kan skape store utfordringer. Vi kommer til å trenge flere kloke hoder og varme hender, og de mindre stedene sliter med å vinne den konkurransen. Slik er det også i Sverige, men i den bittelille bygda Brodalen på landet i vest-Sverige, har man bevist at opplevelser og naturessurser kan brukes på mange måter for å lykkes.

Foredrag

Pensjonatet og klatresenteret Villa Bro ligger midt i et av Sveriges beste klatreområder. Klippene her er kjent over store deler av klatreverden for sin fine granitt og vakre sprekklinjer. Her har Lena Mossberg sammen med med framfor alt klatrere skapt en møteplass som har blitt et nytt klatremekka. Brodalen hadde allerede en del sommerhytter, men en liten fast befolkning av helårs innbyggere. Også de var truet av fraflytting og nedadgående spiraler. Nå har bygdas befolkning økt med mange tilflyttede klatrere som blant annet har bidratt til etableringen av en klatrehall, nye kontorfellesskap, skatteinntekter og liv og røre i bygda. Mens mange av pilene peker nedover i regionen som helhet, peker mange av dem oppover her. Optimismen og stoltheten over bygda har også vokst og utviklet seg. 
 
Vi tror dette eksempelet er interessant også i et større perspektiv. Det er utvilsomt ting å lære av lille Brodalen og ildsjelene som holder til der. Vi gleder oss derfor til å høre professor Lena Mossberg fortelle om fenomenet livsstilstilflyttere med utgangspunkt i hennes egen virksomhet Villa Bro i Brodalen.  

Lena Mossberg  

Lena er kjent for mange norske reiselivsaktører som reiselivsforsker og lærebokforfatter. Hun har et nært forhold til Norge og kjenner mange av våre reisemål godt. I dag er Lena forsker ved Gøteborgs Universitet og har turisme og mat som interessefelt. Hun brenner for prosjekter der teori og praksis møtes og der også studentene hennes kan medvirke på ulike måter. I tillegg til å drive Villa Bro, samt forske og undervise ved Universitetet i Gøteborg og på Nord Universitet, jobber hun også med flere kompetanse- og utviklingsprosjekt i blant annet Norge og Tanzania.    

Villa Bro
Bilde av Lena Mossberg i tre som plukker epler.
Villa Bro
Bilde av 2 bilder med kajakk på taket foran Villa Bro med snø.
Villa Bro
Bilde av klatreguide i fjellvegg sett ovenfra.
Villa Bro
Bilde av lyst dobbeltsom på Villa Bro.