Vår intelligente teknoframtid

Inga Strümke er forskeren som elsker å hoppe på trampoline og klatre i stygghøye fjell. Som beskriver relativitetsteorien for beleste tidsskriftabonnenter. Som liver opp NRK-programmet Abels tårn med sine freske kommentarer. Og som vekker begeistring hos den mest uinteresserte når hun snakker om fysikk eller kunstig intelligens. Ikke rart hun vant Universitetet i Bergens formidlingspris i 2019 og er en etterspurt taler både nasjonalt og internasjonalt. Inga er rett og slett en forsker ulik de fleste andre vi har møtt. Og på Norsk opplevelseskonferanse 2022 får du oppleve henne!

Foredrag - film - 2. november

Dette sier Inga om seg selv: "Som person er jeg vel en sprettball - både med tanke på energinivå og impulskontroll. Jeg har ikke veldig skarpe skiller mellom jobb og fritid, det vil si jeg tenker på "jobb" døgnet rundt, og har funnet ut at for eksempel lange løpeturer egner seg bra til å løse fysikkproblemer." Skjønner dere tegninga?

Vi har besøkt Inga i Trondheim og utfordret henne til å fortelle hva framtida kan bringe når digitaliseringen virkelig skyter fart og kunstig intelligens blir en del av hverdagen og forhåpentligvis løsningene på mange utfordringer. Hvordan vil for eksempel AI påvirke bærekraftarbeidet og bærekrafttenkinga vår? Hvordan vil det kunne endre folks reisevaner og hjelpe oss til å drive god besøksforvaltning og kommunisere med de gjestene vi aller helst vil ha? Og hvilke nye problemer vil vi kunne møte på i denne utviklinga? Inga har mye på hjertet og vi har gitt henne anledning til å dele både kjepphester og gode historier. 

Dette blir lærerikt, tankevekkende og gøy! 

INGA STRÜMKE

Inga er forsker ved institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU i Trondheim. Hun er regnet blant en av Norges 50 ledende kvinner innen teknologi og er styremedlem i Norsk råd for digital etikk (NORDE). Hun tok doktorgraden sin i fysikk ved Universitetet i Bergen. Inga er særlig opptatt av forklarbar og etisk kunstig intelligens, og anvendelse av maskinlæring for cyberfysiske systemer.

Mona Hauglid.
Bilde av Inga Strümke som sitte spå en krakk.